Blynai be kiaušinių

Blynai be kiaušinių

Blyneliai su bananais, blyneliai su varške, blyneliai su kumpiu ir sūriu, amerikietiški blyneliai, mieliniai blynai ar tiesiog paprasti blynai ir gardus padažas šalia. Sunku net apsakyti, kaip mėgstu ši patiekalą ir įvairiausias galimas jo variacijas sekmadienio rytui!

O jei svečiuose hipoalerginė dieta? Alergija kiaušiniui, alergija pieno produktams? O gal veganiška mityba?

Blynai ir iš jų sudėties pašalinti alergenai: kiaušiniai, pienas, sviestas, kvietiniai miltai, tai kaip ir vanduo su žiupsneliu druskaus ir cukraus? 

Kadangi šis patiekalas man itin svarbus ir nenorėjau su juo atsisveikinti taip paprastai, jis buvo vienas pirmųjų, suteikęs daugybę entuziazmo atrasti hipoalerginei dietai draugiška sudėtimi įprastus kasdienius receptus, tik kitaip.

Blynai be gliuteno, be kiaušinių, be pieno. Pirmieji eksperimentai ir atrasti skoniai

Pirmieji mano bandymai buvo grįsti loginiu mąstymu – geras kiaušinio pakaitalas. Tikrai buvau mačiusi tokį produktą parduotuvės lentynose, nuo jo ir pradėjau. Atitinkamai ieškojau kuo galėtų būti pakeisti kvietiniai miltai, pienas, sviestas (kadaise blynams naudojau ir jį).  

Tiesą sakant pirmųjų bandymų rezultatas buvo, bet pusėtinas. Sumaišyta tešla lyg ir žadėjo daug, tačiau kepant keptuvėje išsiliejo, atrodo trūko jungiamojo elemento, išlaikančio tą struktūrą. Anaiptol ne tie blynai, kurie būtų verti viskas BE pagrindinės minties – skanus gyvenimo būdas BE alergenų. Pažįstama?

Mano eksperimentų atradimas – natūralūs kiaušinio pakaitalai. Ne tik nustebinęs rezultatas, bet ir rami sąžinė dėl abejotinai ilgos kiaušinio pakaitalo iš parduotuvės sudėties etiketės. 

Eksperimentų kelyje, stengiantis įminti paslaptį, kokie gi tie gardžiausi blynai be kiaušinių ir kitų alergenų, bandymų buvo tikrai daug. Kaip ir daug sekmadienio rytų, pradėtų su blynais, bet vis ne tais. Bandymuose dalyvavo ir trintas bananas, ir kepimo milteliai, ir kiaušinio pakaitalas, ir kokosų pienas, ir kokosų aliejus, ir dar ne vienas maisto produktas, kol galiausiai vieną rytą skonio receptoriai pasulferavo, kad rezultatas vertas pasidalinimo tinklaraštyje.

Mano įminta paslaptis buvo per mažai pastangų ieškant pirmojo formulės nežinomojo, kuo pakeisti daugumos receptų karalių – kiaušinį.  Uoliau pasidomėjus šia tema ir paeksperimantavus su natūraliais pakaitalais – gimė receptas (o vėliau ir dar kokie penki!), vertas sekmadienio ryto tradicijos (receptas žemiau). O kai jau pavyko skanūs blynai, po jų pavyko dar visa eilė skanių kepinių. 

Naujas įgūdis žongliruoti kiaušinio pakaitalais sukūrė tokius receptus, kaip torto biskvitas, keksiukai, sausainiai, pica ir daug kitų kepinių be kiaušinio, pieno produktų, kvietinių miltų. Blynų receptas – šiame straipsnyje žemiau, o visus išvardintus receptus rasite šio tinklaraščio receptų knygoje.

Elektroninė knyga „25 būdai pakeisti kiaušinį“

Gal šakočio be kiaušinio ir neiškepsite, tačiau patikėkite, namai gali kvepėti gardžiais kepiniais, ir tam visai nereikia kiaušinio!

25 būdai kuo pakeisti kiaušinį

25 būdai pakeisti kiaušinį su patarimais, kuris pakaitalas geriausiai tiks saldiems kepiniams, kuris rimtiems patiekalams, kurį pakaitalą geriausia naudoti, norint „surišti“ turimą masę, o kurie bus ypač vertingi „kildinant“ tešlą.

Ši knyga – tikra atmintinė gardžiais kepiniais kvepiančiais virtuvei be kiaušinio.

Receptas. Čirviniai blynai be kiaušinių, pieno, gliuteno

Mėgstamiausias mūsų namų receptas. Ir ne tik todėl, kad super greitai pagaminama, bet ir pasakiškai skanu. 

Čirviniai blynai be kiaušinių

INGREDIENTAI:

  • Bananai (gerai sunokę) – 2 vnt.;
  • Maltų linų sėmenys – 1 v.š.;
  • Vanduo – 3 v.š.;
  • Obuolys – 1 vnt.;
  • Kokosų aliejus – 2 v.š.;
  • Kukurūzų miltai – 4 v.š..

GAMINAME:

Paruošiame vieną iš kiaušinio pakaitalų: maltas linų sėmenis užpilame virintu vandeniu ir palaikome minutę. Sutriname bananus (galima tiesiog šakute), sutarkuojame nuluptą obuolį. Neturite obuolio? Jį puikiai pakeis tarkuotas moliūgas ar cukinija. Įmaišome linų sėmenis, kokosų aliejų, kukurūzų miltus, viską gerai išmaišome ir kepame. 

Aš labai mėgstu kepti nenaudojant riebalų, manieji blynai kepa sumuštinių keptuvėje Teffal snack collection, naudojant blynams skirtas formeles. Greita, jokių riebalų ir estetiškai labai gražūs blynai (ruošiuosi etapui, kai gražus patiekalas bus aktualus mažajai mano valgytojai). Neabejoju, kad ne ką blogesnis rezultatas bus ir keptuvėje, o kepimui puikiai pasitarnaus kokosų aliejus.

Kuo pagardinti: padažai

  • ekologiška obuolių tyrė;
  • kokosų jogurtas (galima rasti avižų, riešutų pagrindu gamintos jogurto alternatyvos);
  • sirupas ar džemas;
  • uogos ar vaisiai šalia;
  • mėgstamas džemas;
  • kokosų aliejuje kepintas bananas (kriaušė ar obuolys).

Ši blynų versija pas mus pati dažniausia, nes paruošti labai greita, o visuomet labai skanu. Blynų be didžiųjų alergenų receptų versijų esu pasidalinusi ir daugiau: versija be banano, versija lietinių su įdaru. Visus šiuos receptus rasite tinklaraščio receptų knygoje. 

Viskas BE: Joana Šaulienė

Jums gali patikti šie straipsniai:

Alergiškas mažylis. 10 užkandžių idėjų iš parduotuvės lentynos.

Sveiki, lengvi desertai be alergenų parduotuvių lentynose: parduotuvių sąrašas, radiniai.

Pieno produktų alternatyvos parduotuvių lentynose – pavyzdžių ir nuorodų katalogas.

Visi šie straipsniai – šio tinklaraščio erdvėje nariams. 

Parašykite komentarą

Pirkinių krepšelis