Alergija pieno produktams. Kuo pakeisti?

09/20/2021

Straipsnio autorė: Joana Šaulienė

Pusryčių karalius - puodelis cappuccino su gardžia pieno puta (ir ne tik pusryčių!), lydimas ne ką svarbesnių palydovų, tokių kaip piene virta avižinė košė su gabalėliu sviesto, jei ne košė, tai sumuštinis, kurio vienas iš geriausių draugų - sviestas. Gardūs pietūs? Šaukštas grietinės paskaninti garuojančią sriubytę, dar vienas - prie bulvinių blynų ar į kokį padažą prie patiekalo. Stiklinė kefyro? Kodėl gi ne! O artėjantiems rudens vakarams, nepamainomas ir šiltu pienu užpiltos kakavos puodelis.

Na ir kas čia tokio, sakytų dažnas lietuvis, tiesa? 

Pienas ir jo produktai ypač artimi mūsų virtuvei ir atrodytų nieko čia ypatingo, bet jeigu svečiuose hipoalerginė dieta ir alergija pieno produktams, ar tik ne virtuvė aukštyn kojom?

Pienas - produktas, lydintis mus nuo pat gimimo: iš pradžių gyvybiškai svarbus, kaip pagrindinis maisto ir medžiagų šaltinis, o vėliau praktiškai gyvybiškai svarbus, kaip įprotis ir vienas pagrindinių maisto produktų gausoje patiekalų receptų bei kasdienių įpročių. O jei užklupo alergija pieno produktams?



Kuo pakeisti pieno produktus?

Pieno produktai be laktozės - saugus pasirinkimas?


Dažniausiai karvės pienui (pieno baltymams arba kitaip kazeinui) būna alergiški kūdikiai ir vaikai. Sakoma, neretai šią alergiją jie išauga sulaukę 3-5 metų. Būna atvejų, kai netoleruojami ne baltymai, o laktozė, tačiau pastaroji netolerancija dažniau pasireiškia suaugusiems nei vaikams.

Kuo pakeisti pieno produktus, kad kasdienė virtuvė išliktų pilnavertė? Ne kartą teko išgirsti šiek tiek klaidingą pasirinkimą - pieno produktai be laktozės

Pieno produktų pakaitalai. Svarbu žinoti, kas jūsų alergenas: laktozė ar pieno baltymai. Jeigu netoleruojate tik laktozės - pieno produktai be laktozės bus jūsų sprendimas. Jeigu netoleruojate pieno baltymo (kazeino) - pienas be laktozės lygiai taip pat alergizuos, kaip ir paprastas karvės pienas. 

Pastaruoju atveju skani ir neretai panašiomis geromis savybėmis kaip ir karvės pienas pasižyminti alternatyva - augalinis pienas ir iš jo gaminami produktai.



Pieno produktų pakaitalai

Augalinis pienas (augalinis gėrimas) - kaip išsirinkti?


Augalinio pieno ar vadinamojo augalinio gėrimo rūšių įvairovė parduotuvės lentynose tikrai didžiulė. 

Augalinis pienas (pieno gėrimas) gaminamas ir iš javų: 

  • ryžių,
  • kukurūzų
  • avižų pienas ir kt.

Ir iš riešutų:

  • lazdyno, 
  • kokosų, 
  • anakardžių, 
  • migdolų pienas kt.)

Ir ankštinių kultūrų:

  •  sojų,
  • žemės riešutų pienas ir kt.

Taip pat ir sėklų:

  • kanapių, 
  • linų, 
  • sezamų ir kt.

Kokį pasirinkti augalinį pieną? 

Visų pirma, jei svečiuose ne tik alergija maisto produktams, bet apskritai hipoalerginė dieta - alternatyvą rinkitės be likusiųjų savų alergenų. Dažnu atveju tokiu atrankos būdu iš sąrašo gali iškristi sojų pienas (soja - didžiajame alergenų aštuonete), taip pat ir visi gaminami iš riešutų (riešutai taip pat priklauso didžiajam alergenų aštuonetui, išskyrus kokosų pieną). 

Kodėl kokoso riešutas išskirtinis?

Kokoso riešutai, nors ir vadinasi riešutai, jie neturi sąsąjų su žemės ar kitais riešutais, tad tai ypač retas alergenas.


Tiesa, mano minimas vardijami sprendimai - augalinis pienas ir jo produktai parduotuvės lentynose. Visgi verta paminėti, jeigu virtuvė jūsų stichija - labai lengvai augalinį pieną pasigaminsite namie. Pavyzdžių rasite ir Viskas BE tinklaraščio receptų knygoje. Augalinį pieną pasigaminti namuose sugaišite vos porą minučių, tačiau būsite tikri dėl produkto sudėties.


Augalinis pienas. Maistingumas ir savybės


Sojų augalinis pienas

Daugumoje informacijos šaltinių sojų pienas, nurodomas kaip labiausiai subalansuotas karvės pieno pakaitalas ne tik dėl to, kad iš jo lengvai pagaminama varškė, jogurtas, kefyras, sūris ar ledai, bet dėl jame esančių baltymų kiekio, kuo negalėtų pasigirti kiti. Deja, pasikartosiu, ypač dažnu atveju soja puikuojasi alergenų sąraše, tad šį produktą rinkitės atsargiai.

Kokosų augalinis pienas

Skanus, lengvas pasirinkimas ne tik pabalinti kavą, bet ir, įvairiais savo pavidalais (kokosų pienas, kokosų grietinėlė, kondensuotas kokosų pienas, kokosų baltyminis gaminys - sūris ir kt.), papildyti patiekalų sudėtį. Privalumai? Šio pasirinkimo tikimybė alergizuoti - ypač reta. Jame daug geležies, kalcio, kalio, cinko, magnio, mažai cholesterolio, tačiau - visiškai nėra baltymų. 

Migdolų augalinis pienas

Jeigu riešutai nėra jūsų alergenų sąraše, migdolų pienas, pasirinkimas, į kurį verta atkreipti dėmesį dėl gausos mineralų, tokių kaip varis, cinkas, geležis, kalcis, kalis, selenas, fosforas, magnis, manganas. Šis augalinio pieno pasirinkimas išsiskiria iš kitų ir mažiausiu skaičiumi kalorijų ir riebalų.

Avižų augalinis pienas

Nors avižų augalinis pienas atvirkščiai, pasižymi didžiausiu kalorijų skaičiumi iš visų galimų pasirinkimų, šis yra mūsų namų favoritų favoritas. Kodėl? Visų pirma - labai skanus! Stiklinė avižų pieno ir keletas šviežių datulių, mano ypač mėgiamas saldaus užkandžio derinys. Beje kaip ir kokosų pienas, taip ir avižų, padės lengvai pakeisti karvės pieno produktus kasdienėje virtuvėje: avižų grietinėlė ir iš jos lengvai pagaminama grietinė, avižų sviestas, jogurtas, ledai ir kt. Atkreipkite dėmesį, šis pakaitalas nėra geriausias pasirinkimas, jei netoleruojate gliuteno (dėl galimų jo pėdsakų). Jeigu ir gliutenas nėra jūsų draugas, renkantis avižų pieno produktus ieškokite su ženklinimu "be gliuteno".

Ryžių augalinis pienas

Renkantis iš visos gausos augalinio pieno pakaitalų parduotuvės lentynose, dar vienas dažnas pasirinkimas - ryžių pienas. Jis ypač tinka tiems, kieno alergenų sąraše riešutai, soja ir glitimas, be to jis ypač lengvai virškinamas. Čia nėra laktozės ar cholesterolio, o štai kalcio ir baltymų - daugiau nei karvės piene.

Augalinio pieno rūšių pasirinkimas parduotuvėse tikrai platus, šiame straipsnyje apžvelgti tik keletas ju, tad linkiu pasižvalgyti, paragauti ir atrasti savuosius skainiausius ir priimtiniausius kasdienei virtuvei.

Augalinis pienas ir alergiškas kūdikis? 

Kiek man pavyko rasti informacijos, vaikams augalinį pieną rekomenduojama duoti ne anksčiau, nei metukų.


Pieno produktų pakaitalai kasdienėje virtuvėje

 Cappuccino puta, sviestas, sūris, jogurtas, grietinėlė ar grietinė. Pakeičiami?

Pieno produktų pakaitalai
Pieno produktų pakaitalai

🍒Puodeliui cappuccino ar latte, tinkamiausias bus tas augalinis pienas, ant kurio pakuotės rasite prierašą "barista". Pasirinkus tokį - nustebsite, pieno puta bus kaip karvės pieno!

🍒Sūris. Hipoalerginė dieta ir karšti sumuštiniai. Sakote nesuderinama? Suderinama ir dar kaip! Labai mėgstu karštus sumuštinius, o koks sumuštinis be mėsytę dengiančio išsilydžiusio sūrio? Įprastą karvės pieno sūrį galima pakeisti labai panašiu poduktu, gaminamu kokosų, avižų, sojos pieno pagrindu. 

Pieno produktų pakaitalai - nuorodų katalogas su konkrečių produktų pavyzdžiams - atmintinėje šio tinklaraščio narių zonoje. 

🍒Grietinėlė. Kavos puodelis, trinta sriuba, padažas troškinant mėsytę. Puikus sprendimas - sojų, migdolų, avižų ar kokosų pagrindu gaminama "grietinėlė". Kai kuriuose patiekaluose panašią funkciją atlieka ir kokosų pienas, kurį dažnai esame pratę matyti metalinėse skardinėse.

Kaip pasigaminti avižų grietinėlę vos per keletą minučių? Receptą rasite šio tinklaraščio receptų knygoje.

🍒Tepamas varškės sūris. Sumuštinį pagardinsite ar skaniam padažui ruošti pasitarnaus avižų pagrindu ruoštas baltyminis produktas iš avižų, kurį taip pat galima rasti parduotuvių lentynose.

🍒Grietinė? Nustebsite, bet galima pasigaminti ir ją! Citrinos sultimis šiek tiek parūgštinkite turimą "grietinėlę" (labiau tiks sojų ar avižų), ir turėsite labai panašų rezultatą. Parduotuvėje taip pat galite rasti grietinę primenančio baltyminio produkto, pavyzdžiui, avižų, kokosų pagrindu. Skonis labai primena grietinę, švelnu ir labai skanu.

🍒Jogurtas. Pasirinkimas parduotuvės lentynose tikrai nemažas. Dominuoja skanūs ir visai be alergenų pasirinkimai avižų, kokosų, anakardžių riešutų pagrindu.

🍒Sviestas? Priklausomai nuo patiekalo, pasirinkimų tikra įvairovė. Į košes labai tinka augalinis aliejus: linų sėmenų, alyvuogių, kokosų ar kitas jūsų mėgiamas. Parduotuvėje taip pat galima rasti ir ghee sviesto, pagaminto augaliniu pagrindu, t.y. visai be pieno produktų (gardu ant sumuštinio), visgi dauguma atvejų rekomenduočiau rinktis augalinį aliejų, kadangi ghee sviestas savo sudėtimi jam tikrai neprilygs.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, ar ne? Arba kitaip - viską galima pakeisti, tik į maisto produktų krepšelį pažvelkime kūrybiškai, o parduotuvių lentynas pažinkime iš naujo!


Pieno produktų pakaitalai. Kur juos rasti?

Kur rasti tuos konkrečius pieno produktų pakaitalus, kurie būtų be visų didžiųjų alergenų? Apie tai straipsnyje - kataloge viskasbe.lt erdvėje nariams. Produktų pavyzdžiai su nuotraukomis ir nuorodomis, kur įsigyti - narių zonoje, maisto produktų radinių skyriuje. Didelis ir nuolat augantis produktų pavyzdžių katalogas!


Jums gali patikti


Duona be gliuteno, alergenų. Produktų katalogas su iliustracijomis, radiniai parduotuvių lentynose. 

Pieno produktų alternatyvos. Produktų katalogas su iliustracijomis, radiniai parduotuvių lentynose.

Receptų be alergenų knyga: skanios ir lengvai paruošiamos idėjos pusryčiams, rimtiems patiekalams, desertams. 

Alergiškas vaikas: 10 užkandžių be alergenų idėjų parduotuvių lentynose. 

Visus šiuos produktų ir idėjų katalogus, vis augančią receptų knygą - rasite erdvėje nariams. Dar ne narys? PRISIJUNK ir mėgaukis skania ir įvairia virtuve be alergenų!