Blynai be kiaušinių ir pieno, misija įmanoma? Svečiuose hipoalerginė dieta

08/02/2020

Net jei ir svečiuose hipoalerginė dieta, koks sekmadienis, jei ant pusryčių stalo nepatiekti blynai, blyneliai, lietiniai ar dar kita šio patiekalo versija, ar ne? 

Blynai ir hipoalerginė dieta
Blynai ir hipoalerginė dieta

Blyneliai su bananais, blyneliai su varške, blyneliai su kumpiu ir sūriuamerikietiški blyneliaimieliniai blynai ar tiesiog paprasti blynai ir gardus padažas šalia. Sunku net apsakyti, kaip mėgstu ši patiekalą ir įvairiausias galimas jo variacijas sekmadienio rytui!

O jei svečiuose hipoalerginė dieta?

Blynai ir iš jų sudėties pašalinti alergenai: kiaušiniai, pienas, sviestas, kvietiniai miltai, tai kaip ir vanduo su žiupsneliu druskaus ir cukraus? 

Kadangi šis patiekalas man itin svarbus ir nenorėjau su juo atsisveikinti taip paprastai, jis buvo vienas pirmųjų, suteikęs daugybę entuziazmo atrasti hipoalerginei dietai draugiška sudėtimi įprastus kasdienius receptus, tik kitaip.

Kiaušinio pakaitalas iš parduotuvės, veiksminga?

Blynai be gliuteno, be kiaušinių
Blynai be gliuteno, be kiaušinių

Pirmieji mano bandymai buvo grįsti loginiu mąstymu, surasti pakaitalą kiaušiniui, buvau mačiusi tokį produktą parduotuvės lentynose. Atitinkamai ieškojau kuo galėtų būti pakeisti kvietiniai miltai, pienas, sviestas (kadaise blynams naudojau ir jį).  

Tiesą sakant pirmųjų bandymų rezultatas buvo, bet pusėtinas. Sumaišyta tešla lyg ir žadėjo daug, tačiau kepant keptuvėje išsiliejo, atrodo trūko jungiamojo elemento, išlaikančio tą struktūrą. Anaiptol ne tie blynai, kurie būtų verti viskas BE pagrindinės minties - skanus gyvenimo būdas BE alergenų. Mano išvada - daug geresnį rezultatą kepiniuose galima išgauti su natūraliais kiaušinio pakaitalais, o ir nereikės pergyventi dėl parduotuvėje parduodamo produkto ilgos sudėties etiketės. 

Eksperimentų kelyje, stengiantis įminti paslaptį, kokie gi tie gardžiausi blynai be alergenų, bandymų buvo tikrai daug. Kaip ir daug sekmadienio rytų, pradėtų su blynais, bet vis ne tais. Bandymuose dalyvavo ir trintas bananas, ir kepimo milteliai, ir kiaušinio pakaitalas, ir kokosų pienas, ir kokosų aliejus, ir dar ne vienas maisto produktas, kol galiausiai vieną rytą skonio receptoriai pasulferavo, kad rezultatas vertas pasidalinimo tinklaraštyje.

Mano įminta paslaptis buvo per mažai pastangų ieškant pirmojo formulės nežinomojo, kuo pakeisti daugumos receptų karalių - kiaušinį.  Uoliau pasidomėjus šia tema ir paeksperimantavus su natūraliais pakaitalais - gimė receptas, vertas sekmadienio ryto tradicijos (receptas žemiau). O kai jau pavyko skanūs blynai, po jų pavyko dar visa eilė skanių kepinių. 

Naujas įgūdis žongliruoti kiaušinio pakaitalais sukūrė tokius receptus, kaip torto biskvitas, keksiukai, sausainiai, pica ir daug kitų kepinių be kiaušinio, pieno produktų, kvietinių miltų. Visus šiuos receptus rasite šio tinklaraščio receptų knygoje (nuoroda žemiau).

Daugiau apie kiaušinį, natūralius jo pakaitalus, draugiškus hipoalerginei dietai, ir kada kuris jų tinkamiausias: šiame straipsnyje.

Receptas. Blynai be kiaušinio, pieno, kviečių ir gliuteno

Mėgstamiausias mūsų namų receptas. Ir ne tik todėl, kad super greitai pagaminama, bet ir pasakiškai skanu. 

INGREDIENTAI:

  • Bananai (gerai sunokę) - 2 vnt.;
  • Maltų linų sėmenys - 1 v.š.;
  • Vanduo - 3 v.š.;
  • Obuolys - 1 vnt.;
  • Kokosų aliejus - 2 v.š.;
  • Kukurūzų miltai - 4 v.š..

GAMINAME:

Paruošiame vieną iš kiaušinio pakaitalų: maltas linų sėmenis užpilame virintu vandeniu ir palaikome minutę. Sutriname bananus (galima tiesiog šakute), sutarkuojame nuluptą obuolį. Neturite obuolio? Jį puikiai pakeis tarkuotas moliūgas ar cukinija. Įmaišome linų sėmenis, kokosų aliejų, kukurūzų miltus, viską gerai išmaišome ir kepame.

Aš labai mėgstu kepti nenaudojant riebalų, manieji blynai kepa sumuštinių keptuvėje Teffal snack collection, naudojant blynams skirtas formeles. Greita, jokių riebalų ir estetiškai labai gražūs blynai (ruošiuosi etapui, kai gražus patiekalas bus aktualus mažajai mano valgytojai). Neabejoju, kad ne ką blogesnis rezultatas bus ir keptuvėje, o kepimui puikiai pasitarnaus kokosų aliejus.

Kuo pagardinti, padažai? 

Tinklaraštis Viskas BE | Blynai
Tinklaraštis Viskas BE | Blynai
  • ekologiška obuolių tyrė;
  • kokosų jogurtas (galima rasti avižų, riešutų pagrindu gaminto jogurto);
  • sirupas ar džemas;
  • uogos ar vaisiai šalia;
  • mėgstamas džemas;
  • kokosų aliejuje kepintas bananas (kriaušė ar obuolys).

Ši blynų versija pas mus pati dažniausia, nes paruošti labai greita, o visuomet labai skanu. Blynų be didžiųjų alergenų receptų versijų esu pasidalinusi ir daugiau: versija be banano, versija lietinių su įdaru. Visus šiuos receptus rasite tinklaraščio receptų knygoje. 

Viskas BE - SKANUS gyvenimo būdas BE alergenų!