Kuo pakeisti cukrų? Net 15+ idėjų!

05/31/2021

Kuo pakeisti cukrų?

Itin dažnas klausimas neretoje virtuvėje. Vieni cukrų keičia dėl madingo ir sveikintino įpročio vartoti jo kuo mažiau, antri tiesiog ieško sveikesnių alternatyvų pasaldinti mėgiamus patiekalus, treti - cukraus atsisako dėl sveikatos priežasčių.

Mūsų šeima prie tų, kurie ieško sveikesnių alternatyvų įprastiems skoniams ar net skanesniems atradimams. Tai galima drąsiai sakyti ne tik apie cukrų, bet šįkart būtent apie šį produktą. Paradoksalu, cukraus mūsų namuose nėra visai, bet, kas sekate šį tinklaraštį ilgėliau, tikrai žinote, esu "saldžiapickė". Gabalėlis deserto man dažnai ir gabalėlis laimės. Natūralu, užtat dažnai sulaukiu jūsų klausimų, tai kuo pakeisti cukrų? Kaip natūraliai pasaldinti patiekalus, o ypač mažiesiems?

Žinučių su šiuo klausimu gaunu dažnai, kaip ir dažnai maloniai nustebinu idėjų gausa, tad būtent tai ir paskatino šiam įrašui. Įrašas ne medicininis, nebus jis ir kupinas teorinių žinių, tačiau pilnas praktikos ir asmeninių atradimų bei šiek tiek rastų įdomių žinių šia tema. Kitaip tariant, šiek tiek atradimų iš mūsų virtuvės jūsų virtuvei. 

Cukraus pakaitalai netikėčiausiuose "vietose", natūralūs būdai


Šviežios datulės

Saldiklis Nr. 1, pakaitalas, kuris man tinka visur ir visada. Atkreipkite dėmesį, būtent šviežios! Dažnai tenka susidurti, kad pažįstamos daugumai džiovintos datulės, kurias galima rasti riešutų ir džiovintų vaisių skyriuje. Šviežios datulės nepalyginamai naudingesnės ir patogesnės virtuvėje keičiant cukrų: jos ne tik labai saldžios, bet ir minkštos, o tai leidžia lengvai sutrinti trintuvu (palengvinimui dar galima įpilti keletą šaukštų tirpinto kokosų aliejaus). Trinta datulių masė puikiai pasaldins kokteilius, pyragus, košes, ji tinka praktiškai visur.

Kur rasti šviežių datulių? Maxima, Rimi, Norfa, Iki ar specializuotose sveikų produktų parduotuvėse. Jų ieškoti reikėtų šaldytuvuose, esančiuose šalia vaisių ir daržovių skyriaus. Specializuotose sveikų produktų parduotuvėse netgi galima rasti ir jau sutrintos datulių masės ar jų džemo.

Tiesa, šviežia datulė ne tik puikus cukraus pakaitalas, bet ir saldainio alternatyva prie kavos!

Kerobas, saldžiavaisio pupmedžio milteliai

Kerobas - ne tik sveika alternatyva kakavai (Alergija kakavai? Tai bus jūsų skanus atradimas!), kurios pagalba pasigaminsite naminį šokoladą, suteiksite šokolado skonio bei spalvos kepiniams ar kitiems saldiems patiekalams, bet ir natūraliai saldus produktas, kuris puikiai pasitarnaus kaip sveikas saldiklis. Išbandykite kerobo gėrimą vietoj įprasto kakavos gėrimo, nustebsite kaip skanu! Didysis privalumas, šiam gėrimui prireiks tik kerobo miltelių ir pasirinkto augalinio pieno, saldinti šio gėrimo jau nereikia.

Kur nusipirkti?

Saldžiavaisio pupmedžio miltelių nerasite įprastose parduotuvių lentynose, tačiau tikrai rasite bet kurioje sveikų produktų parduotuvėje: Livin, Assorti ir kt.

Naudingas susijęs straipsnis: Kerobas. Sveika ir skani alternatyva kakavai

Bananai

Trinti gerai sunokę bananai - ne tik puikus kiaušinio pakaitalas kepiniams, bet ir labai geras natūralus ir gana universalus saldiklis.

Obuoliai, kriaušės

Natūraliai pasaldinti patiekalą galima ir saldžiu tarkuotu obuoliu ar kriauše. Beje rezultatą suteiks ne tik švieži tarkuoti šie vaisiai, bet ir jų tyrė (virta ar garinta bei sutrinta). Obuolių ar kriaušių tyrė ne tik natūralus lengvas saldiklis, bet ir kiaušinio pakaitalas. Du zuikiai vienu šūviu!

Tiesa, ne tik obuoliu ar kriauše galima pasaldinti patiekalą, bet tam puikiai tiks ir figos, persikai, mangai.

Moliūgų tyrė

Užsiminus apie tyres, ši yra dar viena tų, kuri ne tik puikiai pasitarnaus kepiniuose, kaip kiaušinio pakaitalas, bet ir suteiks lengvo saldumo bei švelnios oranžinės spalvos. Moliūgų tyrę skoniui paryškinti galima naudoti ne tik kepiniuose, bet ir padažuose, sriubose. 

Naudingas susijęs straipsnis: Moliūgas - 5 oranžiniai faktai ir 10 panaudojimo būdų

Medus

Nors medus nerekomenduojamas vaikams iki metų, o dažnai ir iki dviejų, suaugusiems tai puikus cukraus pakaitalas. Tiesa, rekomenduojamas žalias medus, koncentruotas, termiškai neapdorotas ir nepasterizuotas.

Karamelizuoti svogūnai

Svogūnai savyje turi nemažai cukraus, kurį lengva išgauti lengvai pakepinus šią daržovę. Pakepintas ir kartais net ir sutrintas svogūnas puikiai tiks lengvai pasaldinti įvairius patiekalus: troškinius, trintas sriubas, padažus, užtepėles ir pan. 

Burokėliai

Ar žinote, kad burokėliai laikomi viena saldžiausių daržovių, galinčių puikiui pasitarnauti saldinant kepinius ir visus kitus patiekalus? Burokėlį galima naudoti tiek saldžių patiekalų, tiek rimtų patiekalų saldinimui, jis dera net ir su šokoladu ar vanilės natomis.

Morkos

Kai kuriuos patiekalus, kepinius ar padažus ne tik paskaninsite, bet ir lengvai pasaldinsite įtarkuojant morkų. Jos puikiai pasitarnaus ne tik suteikiant malonaus saldumo, bet ir neutralizuojant nepageidaujamą kai kurių daržovių kartumą ar rūgštumą.

Druska

Druska? Taip taip, kad ir kaip atrodytų keistai, bet druska padeda natūraliai paryškinti produktų saldumą, todėl žiupsnelį jos visuomet rasime bet kurio saldaus kepinio receptūros sudėtyje. Ir ne tik saldumą padeda paryškinti druska, bet ir vanilės natą. O įbėrus vos vos druskosd į kavą - gerokai sumažinamas jos kartumas.

Kiti prieskoniai

Ne tik druska galime pakoreguoti patiekalo skonį, bet natūralus saldiklis gali būti ir cinamonas, kardamonas, muskato riešutai, imbieras ir net gvazdikėliai. Šie priekoniai lygiai taip pat ne tik suteiks tam tikrų skonių, bet ir suteiks saldumo pojūtį. Beje kaip ir druska, taip ir cinamonas naudingas neutralizuoti kavos kartumą.

Saldžioji stevija, stevijos ektraktas

Stevija - saldžiausias augalas pasaulyje, o iš jos lapelių gaminamas kalorijų neturintis saldiklis - ne tik saldina, bet ir pasižymi kitomis naudingomis savybėmis mūsų organizmui.

Kur jos įsigyti?

Stevijos ekstrakto rekomenduočiau ieškoti tik specializuotose sveikų produktų parduotuvėse, nes tipinėse maisto prekių parduotuvėse galima lengvai apsigauti, kai kurie ten parduodami produktai su raktiniu žodžiu stevija - dažnai būna mišinys, kuriame ne tik tai, bet ir užmaskuotas tas pats cukrus, kurio bandome išvengti. Lengva apgaulė tiems, kurie neskaito sudėties etiketės ir pasikliauja daug žadančiu išryškintu pgrindiniu raktiniu žodžiu.

Norisi įprastų cukraus miltelių pavidalu randamų cukraus pakaitalų ar skystos alternatyvos medui? 


Cukraus pakaitalai, kuriuos lengvai rasite bet kurios didesnės parduotuvės lentynose:

  • Kokosų žiedų, cukranendrių, datulių, miltelinis agavų, beržų (ksilitolis) ir kt. cukrus.
  • Agavų, datulių, klevų, saldžiavaisio pupmedžio ar kt. sirupai, cukranendrių melasa.

Tai labai dažni, patogūs ir lengvai maisto prekių parduotuvėse randami cukraus pakaitalai. Tiesa, apie juos ir nuomonių galima rasti įvairių, vieni juos naudoja drąsiai, nes visgi tai pranašesni produktai už tipinį cukrų, kiti renkasi kitas, natūralesnes alternatyvas minėtas aukščiau ar net sintetinius cukraus pakaitalus.

Viskas?

Tikrai ne. Cukraus pakaitalų medžioklėje pasirinkimų spektras labai platus ir specializuotų parduotuvių lentynose sintetinių cukraus pakaitalų taip pat didelė gausa. Kaip natūralių ir sveikų alternatyvų šalininkė galiu drąsiai teigti, pasitelkus kūrybiškumą galima atrasti labai daug natūralių būdų: vaisų, daržovių, prieskonių derinių, kurių pagalba cukrus nepastebėtai visai pradings iš kasdienio maisto produktų krepšelio. Kodėl gi nepaeksperimentavus, tiesa? 


Naudingi susiję viskasbe straipsniai:

Visus šiuos straipsnius rasite tik nariams skirtoje erdvėje. 


Dar ne narys? Kaip tapti nariu? Kokios nario privilegijos ir ką rasiu narių zonoje? Kiek kainuoja narystė? Išsamiau:

Prenumeruok naujienlaiškį ir gauk elektroninę receptų knygą dovanų!