Pienas stiklinėje, pienas kavos puodelyje, pieno produktai kasdienėje virtuvėje. O jeigu viskas BE pieno?

09/15/2020

Pusryčių karalius - puodelis cappuccino su gardžia pieno puta (ir ne tik pusryčių!), lydimas ne ką svarbesnių palydovų, tokių kaip piene virta avižinė košė su gabalėliu sviesto, jei ne košė, tai sumuštinis, kurio vienas iš geriausių draugų - sviestas. Gardūs pietūs? Šaukštas grietinės paskaninti garuojančią sriubytę, dar vienas - prie bulvinių blynų ar į kokį padažą prie patiekalo. Stiklinė kefyro? Kodėl gi ne! O artėjantiems rudens vakarams, nepamainomas ir šiltu pienu užpiltos kakavos puodelis.

Na ir kas čia tokio, sakytų dažnas lietuvis, tiesa? Pienas ir jo produktai ypač artimi mūsų virtuvei ir atrodytų nieko čia ypatingo, bet jeigu svečiuose hipoalerginė dieta, o pienas ir pieno  produktai numeris vienas alergenų sąraše, atsakymas - virtuvė aukštyn kojom.

Pienas - produktas, lydintis mus nuo pat gimimo: iš pradžių gyvybiškai svarbus, kaip pagrindinis maisto ir medžiagų šaltinis, o vėliau praktiškai gyvybiškai svarbus, kaip įprotis ir vienas pagrindinių maisto produktų ar ingredientų gausoje lietuviškų patiekalų receptų bei mūsų kasdienių įpročių.

Pienas - alergenas. Kuo pakeisti?

Dažniausiai karvės pienui (pieno baltymams) būna alergiški kūdikiai ir vaikai. Sakoma, neretai šią alergiją jie išauga sulaukę 3-5 metukų. Būna atvejų, kai netoleruojami ne baltymai, o laktozė, tačiau pastaroji netolerancija dažniau pasireiškia suaugusiems nei vaikams.

Mityba be pieno produktų, kuo pakeisti, kad kasdienė virtuvė išliktų pilnavertė? Ne kartą teko išgirsti šiek tiek klaidinantį sprendimą - pienas be laktozės

Ieškant teisingos alternatyvos šiam produktui, svarbu žinoti, kas yra jūsų alergenas: laktozė ar pieno baltymai. Jeigu netoleruojate tik laktozės - pienas be laktozės bus jūsų sprendimas. Jeigu netoleruojate pieno baltymų - pienas be laktozės lygiai taip pat alergizuos, kaip ir paprastas karvės pienas

Pastaruoju atveju skani ir neretai panašiomis geromis savybėmis kaip ir karvės pienas pasižyminti alternatyva - augalinis pienas.

Augalinis pienas, kaip išsirinkti?

Augalinio pieno ar vadinamojo augalinio pieno gėrimo rūšių įvairovė parduotuvės lentynose tikrai didžiulė. Jis gaminamas ir iš javų (ryžių, kukurūzų, avižų pienas ir kt.), ir iš riešutų (lazdyno, kokosų, anakardžių, migdolų pienas ir kt.), ir ankštinių kultūrų, pavyzdžiui, sojų ar žemės riešutų pienas, taip pat ir sėklų, tokių kaip kanapių, linų, sezamų pienas ar kt.

Kokį pasirinkti? Visų pirma, jei svečiuose hipoalerginė dieta, alternatyva turėtų būti be likusiųjų alergenų. Dažnu atveju tokiu atrankos būdu iš sąrašo iškris sojų pienas (soja pagrindinių alergenų aštuntuke), taip pat ir visi gaminami iš riešutų (taip pat priklauso didžiajam alergenų aštuonetui), išskyrus kokosų pieną. Kodėl kokosas išskirtinis? Kokoso riešutai, nors ir vadinasi riešutai, jie neturi sąsąjų su žemės ar kitais riešutais, tad tai ypač retas alergenas.

Tiesa, mano minimas sprendimas - augalinis pienas parduotuvės lentynose, tačiau verta paminėti, jeigu virtuvė jūsų stichija - labai lengvai augalinį pieną pasigaminsite namie (pažadu vieną dieną išbandyti tai ir aš)!

Ką dar vertėtų žinoti, renkantis augalinį pieną?

Maistingumas ir savybės.

Daugumoje informacijos šaltinių sojų pienas, nurodomas kaip labiausiai subalansuotas karvės pieno pakaitalas ne tik dėl to, kad iš jo lengvai pagaminama varškė, jogurtas, kefyras, sūris ar ledai, bet dėl jame esančių baltymų kiekio, kuo negalėtų pasigirti kiti. Deja, pasikartosiu, ypač dažnu atveju soja puikuojasi alergenų sąraše.

Mūsų virtuvės favoritas - kokosų pienas - skanus, lengvas pasirinkimas ne tik pabalinti kavą, bet ir, įvairiais savo pavidalais (augalinis kokosų pienas, kokosų pienas, kokosų grietinėlė, kondensuotas kokosų pienas, sūris kokosų pieno pagrindu ir kt.), papildyti patiekalų sudėtį. Privalumai? Šio pasirinkimo tikimybė alergizuoti - ypač reta. Jame daug geležies, kalcio, kalio, cinko, magnio, mažai cholesterolio, tačiau - visiškai nėra baltymų. Dar vienas privalumų - skanu!

Jeigu riešutai nėra jūsų alergenų sąraše, migdolų pienas, pasirinkimas, į kurį verta atkreipti dėmesį dėl gausos mineralų, tokių kaip varis, cinkas, geležis, kalcis, kalis, selenas, fosforas, magnis, manganas. Šis augalinio pieno pasirinkimas išsiskiria iš kitų ir mažiausiu skaičiumi kalorijų ir riebalų.

Nors avižų augalinis pienas atvirkščiai, pasižymi didžiausiu kalorijų skaičiumi iš visų galimų pasirinkimų, šis yra mūsų namų favoritų favoritas. Kodėl? Visų pirma - labai skanus! Stiklinė avižų pieno ir keletas šviežių datulių, mano ypač mėgiamas saldaus užkandžio derinys. Beje kaip ir kokosų pienas, taip ir avižų, padės lengvai pakeisti karvės pieno produktus kasdienėje virtuvėje: avižų grietinėlė ir iš jos lengvai pagaminama grietinė, avižų sviestas, jogurtas, ledai ir kt. Atkreipkite dėmesį, šis pakaitalas nėra geriausias pasirinkimas, jei netoleruojate gliuteno (dėl galimų jo pėdsakų). Jeigu ir gliutenas nėra jūsų draugas, renkantis avižų pieną verčiau paieškokite su ženklinimu "be gliuteno", tuomet bus tikrai ramu.

Renkantis iš visos gausos augalinio pieno pakaitalo parduotuvės lentynose, dar vienas dažnas pasirinkimas - ryžių pienas. Jis ypač tinka tiems, kieno priešų sąraše riešutai, soja ir glitimas, be to jis ypač lengvai virškinamas. Čia nėra laktozės ar cholesterolio, o štai kalcio ir baltymų - daugiau nei karvės piene.

Augalinio pieno rūšių pasirinkimas parduotuvėse tikrai platus, čia apžvelgiau tik keletą pagrindinių, tad linkiu pasižvalgyti, paragauti ir atrasti savuosius skainiausius ir priimtiniausius kasdienei virtuvei.

🍒Augalinis pienas ir mažasis alergiukas? Kiek man pavyko rasti informacijos, vaikams augalinį pieną rekomenduojama duoti ne anksčiau, nei metukų.


Pieno produktai virtuvėje

 Cappuccino puta, sviestas, sūris, jogurtas, grietinėlė ar grietinė.

🍒Puodeliui cappuccino ar latte, tinkamiausias bus tas augalinis pienas, ant kurio pakuotės rasite prierašą "barista". Pasirinkus tokį - nustebsite, pieno puta bus kaip karvės pieno!

🍒Hipoalerginė dieta, karšti sumuštiniai, sūris. Sakote nesuderinama? Suderinama ir dar kaip! Labai mėgstu karštus sumuštinius, o koks sumuštinis be mėsytę dengiančio išsilydžiusio sūrio? Mums įprastą sūrį iš karvės pieno galima pakeisti labai panašiu poduktu, gaminamu kokosų pieno pagrindu (dažniausiai jo pavadinimas būna "baltyminis gaminys"). Detaliau apie jį - skiltyje maisto produktai, taip pat Instagram istorijų Highlights "Kuo pakeisti".

🍒Grietinėlė. Kavos puodelis, trinta sriuba, padažas troškinant mėsytę. Puikus sprendimas - sojų, mogdolų, avižų ar kokosų pagrindu gaminama "grietinėlė" (dažnai vadinama dar "stebuklėlė"). Kai kuriuose patiekaluose panašią funkciją atlieka ir kokosų pienas, kurį dažnai esame pratę matyti metalinėse skardinėse.

Kaip pasigaminti avižų grietinėlę vos per keletą minučių? Receptas čia.

🍒Tepamas varškės sūris. Sumuštinį pagardinsite ar skaniam padažui ruošti pasitarnaus avižų pagrindu ruoštas baltyminis produktas iš avižų, kurį taip pat galima rasti parduotuvių lentynose.

🍒Grietinė? Nustebsite, bet galima pasigaminti ir ją! Citrinos sultimis šiek tiek parūgštinkite turimą "grietinėlę" (labiau tiks sojų ar avižų), ir turėsite labai panašų rezultatą (esu mačiusi patarimą įpilti ir šiek tiek augalinio aliejaus, tačiau šis patarimas neišbandytas. Jei išbandysite - parašykite ar patiko!). Parduotuvėje taip pat galite rasti grietinę primenančio baltyminio produkto, pavyzdžiui, avižų pagrindu. Skonis labai primena grietinė, švelnu ir labai skanu.

🍒Jogurtas. Pasirinkimas parduotuvės lentynose tikrai nemažas. Dominuoja skanūs ir visai be alergenų pasirinkimai avižų, kokosų pagrindu.

🍒Sviestas? Priklausomai nuo patiekalo, pasirinkimų tikra įvairovė. Į košes labai tinka augalinis aliejus: linų sėmenų, alyvuogių, kokosų ar kitas jūsų mėgiamas. Parduotuvėje taip pat galima rasti ir ghee sviesto, pagaminto augaliniu pagrindu, t.y. visai be pieno produktų (gardu ant sumuštinio), visgi dauguma atvejų rekomenduočiau rinktis augalinį aliejų, kadangi ghee sviestas savo sudėtimi jam tikrai neprilygs.


Kur viską rasti?

Didžiąją dalį paminėtų produktų galima didžiuosiuose prekybos tinkluose, daugiau jų pavyksta rasti Maximoje ir Rimi. Šios dvi parduotuvės turi netgi atskiras lentynas ieškantiems "kitokių" produktų. Čia rasite ir minėtų baltyminių produktų sūriui pakeisti, ir "stebuklėlių" grietinėlei pakeisti, ir jogurto. Norint pilnu krepšeliu produktų apsirūpinti vienu kartu, dažniau čia pagelbės specializuota veganams skirta parduotuvė, kur visko galima rasti tiek, kad tų pieno priduktų visai ir nebetrūksta, o surasti pakaitalai skonio savybėmis netgi lenkia įprastais buvusius skonius. Tokias specializuotas esu suradusi dvi: Veggo Shop ir LIVIN. Šios parduotuvės ne tik fizinės, bet yra galimybė pirkti ir internetu.

 Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, ar ne?


Visi atradimai kasdien (čia ir dabar), viskas BE bendruomenė

Daugiau apie konkrečius produktus ir kur juos pavyko surasti - skiltyje maisto produktai (ji dar ruošiama, bet netrukus čia sudėsiu visą šusnį mūsų virtuvę užvaldžiusių atradimų). O atradimai čia ir dabar - Viskas BE Facebook ir Instagram paskyrose.

Beje, ar žinai, kad Facebook viskas BE bendruomenė dalintis atradimais jau buriasi ir į grupę? Jeigu dar ten nesi - labai kviečiu jungtis (čia)! Juk drauge rasti sprendimą žymiai lengviau, o ir kylantys klausimai kartais daug lengviau atsakomi, kai užduodami garsiai.

Klausimų, atradimų ir patarimų visuomet labai laukiu ir čia: Bendraukime.

Nepraleisk naujausių įrašų!